Кои ще са министрите в кабинета „Денков-Габриел“ ще стане ясно в четвъртък, на 25 май, научи bTV. Тогава се очаква първият кандидат за премиер акад. Николай Денков да обяви официално списъка с имена.

По информация на bTV ГЕРБ-СДС ще имат само един представител и това е Мария Габриел, която първо ще е вицепремиер и министър на външните работи, а след 9 месеца и премиер. Това ще е и единственият вицепремиер.
Така първата политическа сила ще подкрепи предложения от ПП-ДБ кабинет.

Преди 20 дни акад. Денков вече представи един проектокабинет и вчера обяви, че не се очакват промени в него, но такива все пак ще има. Важно уточнение е, че все още партньорите от ДСБ и „Зелено движение“ не са казали своето „да“ на идеята за ротация и съответно на своите хора в кабинета.

Другата партия в коалицията – „Да, България“ няма да предлага свои министри и продължава да настоява за експертно, а не политическо правителство.

Снимка: bTV

По информация на bTV местата си в кабинета ще запазят Асен Василев като кандидат за министър на финансите; Даниел Лорер с ресор иновации, Христо Даскалов за поста на министър на земеделието и Милен Матеев като кандидат за правосъден министър с ключова задача да търси конституционно мнозинство.

Всички те са политически лица от ПП.

Снимка: bTV

Най-вероятно номинациите си ще запазят и дългогодишният директор на Националния център по обществено здраве д-р Христо Хинков като министър на здравеопазването, проф. Тодор Тагарев за ресор отбрана и Юлиан Попов за ресор екология. За поста на социален министър все още е актуално името на бившия зам.-министър Иван Кръстев.

Снимка: bTV

Предстои да стане ясно дали в ротационен кабинет ще участва юристът Андрей Янкулов, който получи номинация за министър на вътрешните работи, както и финансистът Юлиан Войнов за ресор икономика.