Американски сенатори с критики и послание към България в началото на предизборната надпревара. Позицията им породи политически реакции у нас.

Острата позиция идва от Комисията по външна политика към Сената – това е една от най-старите и важни комисии в Горната камара на американския конгрес. Позицията наистина е изненадваща със своята прямота 

Вашингтон внимателно следи ситуацията у нас, това става ясно от съвместно изявление на председателя на външната комисия в Сената - демократа Боб Менендес и на републиканеца Джим Риш. Позицията съдържа редица критики към страната ни.

„Постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на правораздаването и други заплахи, свързани с върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства през двустранните американо-български отношения“, пише в позицията.

В текста се цитират ниските позиции на България в класациите на международните организации за корупционния индекс и свободата на медиите. „Българското правителство и правосъдие трябва да работят за отстояване върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината без да бъдат подлагани на тормоз, насилие или наказание“, се споменава още в документа.  

Сенатор Менендес е председател на Комисията по външни отношения в Сената, а републиканецът Джим Риш е вторият най-важен човек в Комисията. Изявлението им беше публикувано и на официалния сайт на посолството на САЩ в България.  

Интересно е, че срещу самия Менендез имаше 18 обвинения в корупция през 2015 г., но делото завърши без присъда, а само със сериозно мъмрене от етичната комисия в Сената. Той запази поста си.

Републиканецът Джим Рич пък е бивш прокурор и университетски преподавател по криминално право от Айдахо. 

У нас първи реагира президентът Румен Радев: „Позицията наистина е съкрушителна и тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата и за които хората протестираха – и корупцията в България, и отровеното върховенство на правото, задушената свобода на медиите, и политизираната съдебна система.

На извънредна пресконференция от ГЕРБ коментираха, че позицията на двамата сенатори е лична.

По-късно в становище на външното ни министерство се казва, че изявлението не обвързва правителството на Съединените щати, което не би искало да влияе на предизборната кампания у нас.