Остават часове преди ЦИК да обяви окончателно и поименно депутатите в 45-я парламент. Половината от партиите влизат за първи път. Част от новите лидери са добре запознати с парламентарния живот. Други за първи път ще застанат зад депутатските банки.

"Има такъв народ" - формацията на Слави Трифонов е една от най-новите в регистъра на българските политически партии.

Трифонов и двамата му заместници - Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев ще представляват народа за първи път.

Демократична България вкарва в парламента две добре познати лица - ген. Атанас Атанасов, със стаж и в законодателната, и в изпълнителната власт, и Христо Иванов, който беше два пъти министър на правосъдието.

При другата нова формация - "Изправи се! Мутри вън!" - начело са Мая Манолова и Татяна Дончева, които в миналото имат по няколко депутатски мандата зад гърба си.

За разлика от тях Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, протестирали цяло лято пред сградата на Народното събрание, за първи път ще влязат в нея като народни представители.

Не всички лидери на "старите" партии ще видим в парламента. Председателят на ГЕРБ - Бойко Борисов, както стана ясно, се отказа от депутатското място. Зад банките в Народното събрание обаче вероятно ще застанат 12 негови министри.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде народен представител, в парламента влизат и 9 души от Изпълнителното бюро на социалистите. Мустафа Карадайъ и 16 представители от Централното оперативно бюро на ДПС също ще са депутати. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!