Пореден рекорд на положителните проби за коронавирус у нас. 998 заразени за последното денонощие. Расте броят и на приетите в болници пациенти. Активните случаи у нас вече са над 10 хиляди.

В кои области са най-много от новодиагностицираните с коронавирус?

Според данните от Единния информационен портал това са София - 306, следвана от Пловдив с близо 110 новозаразени, Сливен - 58 и Стара Загора - над 50.

В червените области, в които здравният министър препоръча да не се пътува, Благоевград и Търговище - новозаразените са съответно 49 и 39.

Единствената област, в която няма положителна проба за коронавирус, е Видин.

Данните за последното денонощие - 998 са заразени, като положителни са 13,4% от изследваните. 14 души са починали. Излекувани са 197.

В болница „Света Анна“ в София още в петък всички легла за лечение на коронавирус са заети.

В болниците в Търговище и Шумен ще се направят лаборатории за PCR тестове. Ако те се напълнят с пациенти, помощ ще има от болниците във Варна и Русе.

Здравният министър е категоричен, че ако мерките се спазват, болните ще намалеят с 30%.

„Не виждам поводи за притеснение или някакъв тип допълнителни реорганизации, напротив. Ситуацията е достатъчно  добре контролирана. Идеята е не да налагаме рестрикции и да затваряме, да блокираме държава и икономика, категорично не. Цифрите в България са такива, че те не го налагат. Трябва да проявим гражданска съвест. Там, където виждаме неспазване на мерки, да алармираме и да упражняваме гражданската си съвест. Когато видите човек без маска, направете му забележка, така правят всички модерни общества“, заяви в Търговище здравният министър Костадин Ангелов.

Медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 1520. През последните 24 часа са регистрирани нови 37 случая.