Не всички касови апарати трябва да бъдат подменени, а само най-старите, обясни в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова. 

Вчера в пленарната зала като изменение в Закона за ДДС приехме увеличаване на изискванията към софтуера за управление на продажбите, поясни тя. Досега тези софтуери нямаха строги изисквания, не бяха подложени на регистрационен режим и всякакви гаражни фирми можеха да ги произвеждат. В резултат в тях има модули, чрез които може да се изтрива информация и тя да не достига до НАП, каза Стоянова.

Именно това наложило промените.

Сега производителите или разпространителите на тези софтуери трябва да ги представят пред НАП, да ги регистрират в специален сайт и да гарантират, че не съдържат модули, които позволяват манипулиране на информация, каза тя.

Снимка: bTV

По думите ѝ промяната в софтуера ще изисква известна промяна и в софтуера на касовия апарат. По-новите апарати – от последните 2 – 3 години, могат да бъдат адекватни на промените само с един ъпдейт, но по-старите – от 2011 – 2012 г., вероятно ще трябва да бъдат подменени.

Що се отнася до сроковете, тя посочи, че в края на 2017 г. е публикувана промяна в наредбата, в която срокът е края на 2018 г.. Но тъй като с вчерашните промени са внесени допълнителни изисквания, затова е даден шестмесечен срок за промяна на наредбата, „което за мен означава, че срокът 31 декември няма да е достатъчен и ще се наложи неговото удължаване“.

За евентуалното влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ Стоянова каза, че „един контролен пакет от 34% едва ли ще струва много пари като самоучастие на държавата“.

Вижте целия разговор във видеото: