Опит, който не биха получили никъде другаде, познания, уроци, които ще бъдат полезни за в бъдеще. Така лейтенант д-р Венцислав Димов, ръководител на 26-ия военномедицински екип, който се прибра от Мали, разказва за наученото там.

 

Снимка: БГНЕС

За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз през месец март 2013 г. Преди дни у нас се завърна поредният медицинския екип от 4 военнослужещи, ръководен e от лейтенант д-р Венцислав Димов. Той вече предаде „щафетата“ на първия изцяло дамски екип военни медици, който в следващите 4 месеца ще подсигурява мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако.

„Към края бих казал, че такъв опит не бих получил никъде другаде. Наистина несравнимо и като преживяване, и като познания, и като медицински опит, и чисто в личностен план. Мога да кажа, че се връщам с много уроци, които мисля, че ще са ми полезни в бъдещето“,заяви д-р Димов, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

По думите му най-важното на подобни мисии е екипната работа. Той обясни, че работили върху много интересни случаи. Д-р Димов акцентира върху ситуация, която се случва седмица-две преди края на мисията. 

„При нас пристигнаха около 15-20 човека с гастроинтестинални проблеми. Нахранили са се, натровили са се и пристигнаха с много сериозно повръщане, гадене, болки в стомаха, тежко дехидратиране, разстройство. Трябваше да си организираме работата максимално добре, за да може да ги обслужим по най-добрия начин. Защото, когато имаш много пациенти, а малко персонал, добрата организация е ключова за добрия резултат“, разказа медикът, който по специалност е анестезиолог-реаниматор. 

Снимка: БГНЕС

Върху екипността в работата акцентира и медицинската сестра Кремена Петрова. За нея това също е първа мисия. „Дали е мъж или жена няма значение, ние сме военнослужещи“, каза дамата под пагон. Тя не скри, че и на нея мисията е дала уроци, разчитали са много един на друг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изискванията, които има към тях от страна на мисията са много високи, тъй като те очакват да получават ефективна и своевременна медицинска помощ по всяко време. Това е едно натоварване, с което те успяват да се справят“, посочи заместник-началникът на ВМА полк. Димов и отбеляза, че там екипите ни работят в условия без възможностите на една болница като образна диагностика, скенери, ЯМР. „И тяхната първоначална диагноза всъщност се поставя на базата на опита, който имат като лекари“, посочи още той. 

25-ият военномедицински екип е първият, пожелал да остане извънредно, в целия си състав, с официален рапорт до ръководството. Национален командир тогава е лейтенант д-р Петко Гинев. В крайна сметка остават само 4 месеца. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Опитахме се целият екип да удължим до 8 месеца, но не се получи“, каза д-р Гинев и според оценката му днес това, че е било за добро. За него това също е била първа мисия. „Ние сме там медицинският екип, който обслужва персонала на мисията, и сме нещо средно между личен лекар и бърза помощ – всичката първична медицинска дейност я извършваме ние. Там, когато ножът е опрял до кокала, нещата стават много по-бързо. Научваш се да бъдеш лекар, научваш се да бъдеш лидер, тъй като от теб се очаква да представляваш страната, очаква се и да координираш работата на екипа, на който ти си началник “, подчерта младият медик. И не скри, че е натрупал ценен опит от престоя си в африканската държава – опит, който трудно може да получи тук. 

Когато д-р Гинев отива в Мали все още нямало ваксини срещи новия коронавирус, наложило му се да извършва диагностиката за COVID-19 и също така лечението на тези, които са положителни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Част от болните се наложи да бъдат евакуирани и организирах тяхната евакуация до родните им страни, други ги лекувах на място. Някои хора боледуваха по-тежко, но в крайна сметка останаха в Мали и ги изпращахме за последваща диагностика в Роля-2, за да видим какви усложнения имат, наблюдават ли се трайни изменения в белите дробове след инфекцията“, каза още д-р Гинев. Самият той изкарва вируса буквално преди да замине на мисия. 

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като от ВМА казват, че винаги са получавали отлична оценка за представянето си.