Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19? Лични лекари съветват пациентите си да изчакат, а според имунолози такъв период на изчакване няма.

В края на март Марио се разболява от двустранна бронхопневмония, но не си прави тест. Чак по-късно с тест за антитела той разбира, че се е срещнал с коронавируса.

„Защо хора като нас се дискриминират и не можем както тези, които са си били ваксините с една или две игли, имат съответния сертификат, могат да пътуват свободно, а ние не можем“, пита Марио Дюлгеров.

По думите на д-р Адриан Лалков, ако пациентът е без допълнителни заболявания, би следвало да изчака за ваксинация.

„Изчакването е определен период от време, да кажем някакви 40 дни грубо, говоря ориентировъчно, след което би следвало да бъдат изследвани отново антитела и в зависимост от новия резултат отново преценка на случая“, каза д-р Адриан Лалков, общопрактикуващ лекар.

Според клиничния имунолог д-р Великова обаче броят антитела няма връзка.

„Няма минимален период след преболедуване, в който да се извърши ваксинация. Реално трябва човекът да е оздравял и да се чувства добре“, обясни д-р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология.

От Министерството на здравеопазването обясняват, че количеството на антителата не е противопоказание за ваксинация срещу COVID-19, нито пък има такова ограничение.

Освен това има препоръка на СЗО, както и на българските здравни власти преболедувалите от COVID-19 също да се ваксинират с пълна имунизационна схема. Желателно е това да стане 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Обръщаме внимание, че в науката няма дефиниран титър на антитела, който се приема за протективен.

И така, следвайки съвета на лекари да изчака за ваксинация, Марио ще си плати за тест през август, за да отиде на почивка в желаната дестинация.