Нови мерки с цел по-голяма сигурност на лекарствата и невъзможност за фалшифицирането им се очаква да доведат до по-високи цени. Това обяви доц. Илко Гетов, преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет-София по време на форум, организиран от Българската асоциация по лекарствена информация.

Според експертите ЕС поставя на страните-членки редица изисквания за безопасното производство и разпространение на медикаментите. Едно от тях било на най-често фалшифицираните лекарствени продукти, както и на тези, които се третират като опасни, да има специален бар-код. Чрез него всяка продадена опаковка ще може да се проследи, както и да се гарантира, че продуктът е истински, обясни доц. Гетов.

Въвеждането на бар-кодовете ще наложи търговците на лекарства на едро и дребно да сменят софтуера, с който работят, тъй като в противен случай няма да могат да изпълняват дейността си. Ще трябва аптекарите да се снабдят със специален четец на кодовете, като именно тези инвестиции ще оскъпят и лекарствата, прогнозират експертите.

Все пак дотогава има време, тъй като се очаква поставянето на бар-кодове да започне през 2015 година.

Черен триъгълник ще бъде символът на нови лекарства, за които е възможно да се появят неописани в листовката странични ефекти, каза още доц. Гетов. Триъгълникът е сигнал за пациента, че при подобна поява трябва да сигнализира лекуващия лекар или Агенцията по лекарствата. При натрупване на много и идентични сигнали за нежелани реакции агенцията ще може да изисква нови проучвания за безопасността на медикамента, промяна на неговия статут или ограничаване на предписването му.