Сериозно поскъпване на основни хранителни стоки, заради новите по-високи цени на електроенергията и природния газ прогнозират от КНСБ.

Най-голямо ще е отражението при хляба, олиото, яйцата и млечните и местните продукти, които са основни за трапезата на българина. Очакваното поскъпване ще е между 5 и 10 процента, като това ще е увеличението само от юли до декември, без тук да се включват ценовите изменения за първото полугодие.

Заради по-високите цени на храните, а и заради поскъпването на парното от КНСБ очакват 7 от  всеки 10 български домакинства трудно да покриват разходите си. Сега в затруднено положение са 6 от 10.

Столицата на поскъпването

Във Велико Търново скокът на цената на парното е най-голям, 23 процента. Токът поскъпва с почти 4.

В блока на Иванка Мичорова само два входа все още ползват парно. 85-годишната пенсионерка живее сама с пенсия от 300 лева.

„Парно 110 лв. и 38 ст. – и това е на 21 април. Ток – 67 лева, вода – 5 лева, чистачка 9 лева. От цялата ми пенсия 191 лева са само от тези работи. Живяла съм и при царизма, защото съм родена 1935 г., живяла съм и при социализма – това чудо го няма!“, категорична е възрастната жена.

Кой ще плати по-високата сметка

По-високите цени на ток и природен газ ще оскъпят повечето стоки – от зеленчуците до хляба.

С колко точно ще поскъпнат стоките ще зависи от това какъв подход ще предприемат различните производства, смятат от КНСБ. Едни може да вдигнат крайните цени, а други да режат от разходи – и дори да съкратят още персонал. „Ако това нещо продължи се очаква домакинствата да изпитат още по-сериозни затруднения, тъй като една от причините да се попадне в групата на бедните е загубата на работа“, коментира Росица Макелова от КНСБ.

Поскъпването не е от днес

Скокът в цените на основните храни през първите 6 месеца на годината вече е факт, изчисляват от Асоциация за защита на потребителите.
Най-голям в София и Перник – с около 20 процента. Най-малък е ценовият скок в Русе и Силистра - 15%

„Най-важното е още от сега, въпреки че предстоят летните почивки и разходите за тях, да се опитаме да запазим една чест от тези пари да си спестим, за да можем да си покрием сметките през зимния сезон“, съветва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

85-годишната Иванка Мичорова няма да ходи на море и пак не знае как ще посрещне новите цени: „Мога, да кажем, вместо да закусвам, да не закусвам, да лежа до 10 ч., в 12 да хапна и вечер. От какво мога да се лиша, от топло не мога да са лиша".

Другата възможност е да икономиса от лекарства.