27% от домакинствата в България живеят под прага на бедността от 205 лева на човек. Това сочат данните на КНСБ, които бяха представени от председателя на синдиката Пламен Димитров.

Издръжката на човек на месец за покриване на основните разходи вече е 547 лева. За едно четиричленно семейство това са малко под 2200 лева. Според Пламен Димитров само от юлското увеличение на енергията тази издръжка веднага трябва да се вдигне с 20 лева.

" Около 1,7% ще е ръстът на инфлацията заради еленергията. От началото на годината има 1,9% инфлация. Това прави малко под 4% годишна инфлация, което е двойно от заложеното в бюджета", заяви Пламен Димитров.

Според КНСБ замразените доходи през последните години катализират сериозно социално напрежение.

"Веднага след увеличението на цените на енергията, поискахме свикване на Тристранния съвет, защото настояваме за компенсаторни мерки за индустрията, бизнеса, за малкия и среден бизнес, който е поставен в ъгъла", заяви Пламен Димитров. По думите му това може да стане с позволени средства, а не с непозволени държавни помощи, както са направили други държави.

От КНСБ настояват

"Най-тежко ги удря пенсионерите. За тях бюджетът може да си позволи около 60 милиона лева разходи през второто полугодие за допълнителни енергийни зимни плащания", изчислява лидерът на синдиката. Предложения от КНСБ социален пакет включва също компенсаторни мерки към най-бедните, тоест увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като енергията. Исканията са също от първи януари всички бюджетни заплати да бъдат увеличени с 10%, както и пенсиите, а минималната работна заплата да стане 330 лева.

"Имам очаквания и прогнози, ако няма този пакет компенсаторни мерки, прогнозирам социално гореща есен на протести. Няма да остави хората без компенсаторни мерки", заяви синдикалистът.

Статистическа равносметка

С 3,8% са се повишили разходите за осветление, отопление и енергия през последните три месеца спрямо предходните, каза на пресконференция по-късно президентът на КНСБ. Пламен Димитров представи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ относно потребителските цени и издръжката на живот през последното тримесечие. По думите му годишният ръст на тези показатели е 10,9%. Причината е в покачването на цените на топлоенергията със 7,8% и водоснабдяването с 1,5 на сто, коментира Димитров.

С 25% са поевтинели яйцата през последните три месеца. В сравнение с същия период за 2011 г. обаче те са поскъпнали с 22%. Намаление със 17 на сто се наблюдава при пресните зеленчуци. Най-евтини са тиквички, зеленият фасул, краставиците и домати, обявиха от синдиката. Спрямо миналата година обаче краставиците са поскъпнали с 36%, зеленият фасул с 20%. Цената на киселото мляко се запазва, докато краве сиренето е поевтиняло с 0,6% и кашкавалът с 1,3%. Запазва се и цената на хляба, и на тестените изделия. Слънчогледовото олио обаче е поскъпнало с 2,6%.

Разходите за дрехи и обувки са се повишили с 2,8% спрямо предходното тримесечие, като за една година увеличението е с 5,1%. Болничните услуги са поскъпнали с 4,5 на сто, на което се дължи и увеличението на цените в здравеопазването с 1,3%, посочиха от КНСБ. Намаление с 5,8% е отчетено при цените на бензина и дизеловото гориво, но през разглеждания период транспортните услуги у нас са поскъпнали с 1,9%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!