Млад мъж от Силистра откри край контейнер за боклук шест тома от академичното издание на Българската история.

На път за дома си Георги Марков забелязва купчина книги до контейнера за боклук.

„Звъннах веднага на моята учителка по история и тя много се зарадва, прибрах ги вкъщи и проверих в интернет. Оказа се, че са доста редки – това са само 6 от девет тома и струват наистина доста пари”, коментира той.

Георги без да се замисля, решава да ги подари на библиотеката на родното си училище – Природоматематическата гимназия "Климент Охридски" в Силистра. Най-развълнувана от жеста е преподавателката му по история.

„Бях много приятно изненадана, когато Георги ми съобщи, че иска да направи дарение. В същото време – възмутена, когато ми каза къде е намерил тази поредица от българската история”, посочи Маргарита Александрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Историкът Веселин Аврамов коментира, че тези книги са обобщението на българската история и нейните достижения до края на 20 век и по думите му е изхвърлянето им е посегателство върху това, което наричаме самочувствие на българина. От друга страна това е и липса на ценностна система в нас.

Когато Георги публикува в личния си профил в социалните мрежи новината за находката, заваляват най-различни коментари – от възмущение за изхвърлените книги, до подозрение в постановка. Има обаче и такива, които смятат, че това са издания от комунистическо време и вече не са актуални. Историците не приемат това твърдение.

„Първият том е история на траките, която все още не е променена на базата на данните от специалиста професор Александър Фол. Втори и трети том са средновековната българска история, която не може да бъде променена на базата на изворовия материал”, каза Александрова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вярно е че времето се промени. Сега има нови открития, особено в археологията, във възрожденската ни археология.  И трябва да го кажа че тези томове които са изхвърлени на боклука, буквално, те са основата, базата, върху която се правят днешните открития”, посочи Веселин Аврамов.

Оказва се, че томовете на БАН са с висока цена и днес. В момента някои от тях се продават в антикварни книжарници, като единият том варира между 600 и 1000 лева.

„Знам, че имат стойност като книги, като история, защото не можем да изхвърляме историята си в контейнера, но за миг не ми е минавало през главата да ги продам”, заяви Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Едва ли издания с подобна стойност присъстват в други училищни библиотеки.