Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители – това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, подкрепен от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов.

Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар.

В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно, посочиха те. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират.

Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините, смята Тодоров. Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила – при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

Снимка: bTV

Санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари, коментира Камбитов.

Снимка: Ладислав Цветков

Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент, добави Тодоров.

Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права, посочи и Камбитов.

Необходими са промени и при общинската полиция, каза още Тодоров и посочи, че в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде – служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например.

Снимка: Ладислав Цветков

Камбитов коментира и случая, при който студентка беше блъсната на пешеходна пътека в града. Това е „нелеп инцидент с фатален край“, каза той, но посочи, че той няма отношение към обезопасяването на кръстовището, но показва други проблеми.

Вижте целия разговор във видеото: