Общинският оперативен щаб във Враца определи като недопустима ситуацията с починалата лекарка от онкоцентъра в града. Покрай този случай се разбра, че в лечебното заведение е пламнало огнище на заразата.

Д-р Петранка Лишковаска, която беше началник на отделението по химиотерапия, почина в петък сутринта от усложнения след коронавирус.

Още 18 души от персонала са с положителни тестове – трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки. Трима души са в болница.

Д-р Лишковаска е била с придружаващо заболяване. Била е в отпуск преди да бъде настанена в болница, но се е видяла с част от колегите си.

Другият източник на заразата е медицинска сестра, която е продължила да ходи на работа.

„След като е знаела и не е обявила пред старшата си сестра, че в семейството ѝ има ковид-положителен случай, не може да се говори за лоша дисциплина, просто се е получила една малка крачка встрани и тази малка крачка е довела до това нещо“, коментира пред bTV д-р Григор Томов, началник на онкоцентъра.

„Не се притесняваме, пациентите са информирани, не ни занимавайте, че имаме работа“, отговори на екипа ни служител на болницата.

Засега няма заразени пациенти. В момента 110 са на стационар, тъй като лечението им го изисква. Останалите са освободени за домашно лечение.

„Ако има хора, които наистина не са спазили здравните норми, да бъдат наказани – аз настоявам за това“, заяви кметът на Враца – Калин Каменов.

До момента е тестван персоналът на три от отделенията, останалите са отказали.