Кметът на пловдивския район „Северен” Ральо Ралев е поискал подкуп от 60 хил. лв. от строителен предприемач. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев. Специализираната прокуратура обвинява двама - кмета Ральо Ралев и помагачa му.

Гешев уточни, че до разследване се е стигнало, след жалба до министър-председателя Бойко Борисов.

Вчера Ралчев беше обвинен за търговия с влияние, а казусът беше оприличен на този с отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

Парите са поискани за разрешително на строеж, което законово кметът няма право да подписва. Помагач в схемата е личен приятел на Ралев.

Последното условие е строителният предприемач да обмени сумата в друга валута в няколко чейнч бюра, за да не попаднат евентуално на белязани банкноти. В четвъртък обаче, това е единствената грешка на помагача и парите се оказват точно такива 

„Кметът си отива на фитнес – в това няма нищо лошо! Нашите хора продължават да се возят в една кола, обикаляйки целия Пловдив по различни улички. Човекът, който е помогач и е привлечев като посредник, проверява активно дали някой кара след него, има ли „спътници” и парите се дават, лицето взима сумата от 60 хил. лв. на това лице, поглежда ги докато кара, преброява ги и казва, че бърза, няма време и се отказва да ходи по чейнч бюрата”, коментира зам.-главният прокурор. 

Разследващите разкриват, че кметът е прибрал входираните заявления от строителя в собствения си кабинет, което е неправомерно по закон. В същото време забавянето на разрешителното е довело до финансови загуби за строителя.

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че има категорични доказателства за престъпление от страна на кмета на район „Северен“ и неговия помагач.

„Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район „Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни прокурор Фердинандов.

Утре съдът ще реши дали да им наложи най-тежките мерки за неотклонение.