Чисто новото имение, което обитава кметът на Пазарджик Тодор Попов, е построено през 2014 г. в село Паталеница. От птичи поглед се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник.

Без уговорена среща екип на bTV чака кмета пред Общината, за да го попита как си позволява подобен лукс. Охранителната система вече му е сигнализирала, че сме снимали имота му.

„Бай Марине, в 13:30 часа, тия момчета от bTV, горе да ме чакат пред кабинета. Аааайде, ето това е начинът, а не като таласъми да ходите да ми плашите съседите”, съветва Попов.

Кметът спазва уговорката. „Сега факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница, аз не се крия. На мое име. Нали, защото сега, като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме? Аз съм решил да си направя една селска къща с една помощна пристройка, сага ще ви покажа документите. Там сме си направили оранжерия да си садим розови домати и краставици”, обясни Тодор Попов пред bTV.

Снимка: bTV

Заплатата на кмета на Пазарджик е около 2000 лв. и през последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с личен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет.  

„Лично за себе си съм открил несъответствие между доходите, които са декларирани, и имотното състояние на кмета на общината”, коментира общинският съветник от Пазарджик Румен Петков.

„Ние водим някакъв селски разговор, колко Ви струва къщата. Колко може да струва къща на село? Къщата ми е разгърната площ от 420 кв. Ами какви басейни, моля ви се, значи там имам 3,5 декара мои. Останалите са на мои приятели, с които сме си правили партия”, обясни кметът на Пазарджик.

Не се вижда ограда между имота на кмета и неговите приятели. Партидата за тока също е една. „Аз живея преимуществено там, те не идват много често. Една партида е, тя се води на мое име. Тя предстои да се раздели, но това не е проблем”, обясни още Тодор Попов.

Снимка: bTV

„По преценка на специалисти само оградата му е над 150 000 лв. Влагоуловителната система за басейна е над 80 000 лв.”, посочи общинският съветник Румен Петков.

„То не е точно басейн. Едната половина е джакузи, другата половина е жилищна”, уточни кметът.

Градоначалникът на Пазарджик прави скица на имота, за да покаже коя част е на негово име и коя - на неговите приятели. „Тук е баба Янка, тя баба Янка граничи с басейна. Това е оранжерийка. Там сме си направили оранжерия да си садим розови домати и краставици, такава покрита градина. Тази оранжерия е селска, тя струва 2 000 лв. Това е, и тая инвестиция е толкова. Там съм си направил една пристройка, тя е с две такива помещения, като ми идват приятели на гости, да има къде да спят. А къщата е еднофамилна. Долу имам хол, трапезария и кухня, ето може да видите плана, и горе имам две спални за децата, една за мен и за жена ми”, разказа по скицата кметът.

За сградата срещу басейна той обясни, че е фитнес. „То е около 50 квадрата, където си спортувам. Това е гараж, това си е гараж и това е. Общо къщата ми с всички неща заедно със пристройките струва около 300 000 лв., всичко. Оградата струва 86 000 лв.”, посочи кметът.

Снимка: bTV

Показваме кметския имот на независим лицензиран оценител. Опитният инженер Георги Георгиев уверява, че с по-малко от 1,5 млн. лв. в джоба подобна инвестиция е трудно да се реализира. Дори без приятелския басейн и постройка, частта от двора на кмета, неговата къщата, фитнесът и гаражът струват около 1 млн. лв. според независимата оценка.

„Виждаме земни работи с цел оформяне на парцела. На следващо място трябва да обхванем строителната стойност на проекта, особенно на основната жилищна, на този басейн, който няма характер на жилищна. Този басейн не е олимпийски, този е поне 25 м на 20 м, имаме 250 кв. Тука по 1000 давайте, това Ви дава стойността на сградата. После ще отидем към двора и съоръженията - огради, подпорни съоръжения и други такива. То е подобрение към терена. Значи говорим, че басейнът струва като сграда 200 000 лв.”, обясни лицензираният оценител.

Снимка: bTV

„За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв доходи”, твърди Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите в Сметната палата.

В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната, декларация за държавните служители през последните седем години са под 700 000 лв.

„За да се започне подобна инвестиция, трябват поне 1,5 млн. лв.”, подчерта оценителят Георги Георгиев.    

„Аз няма за какво да се оправдавам, освен, че съм си направил една селска къща с един голям двор и това е”, категоричен бе кметът на Пазарджик.

Подобно на басейна и джакузито, джипът, който кара кметът, също не е негов, а на приятели. „Фирмата е на мой приятел, фирма за хлебни изделия”, твърди Попов.

Снимка: bTV

По информация на bTV въпросната фирма снябдява детскте градини на общианата с хлебни изделия. „Да, ама човекът е спечелил конкураса и снабдява детските градини с хляб”, обясни кметът в отговор на въпрос дали това не е конфликт на интереси. „Е какъв конфликт на интереси? Ама стига с тази кола, тя не е подарена на кмета, тя е дадена за ползване на общината”, обясни всъщност Попов.

Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезира след репортажа на bTV. Националната агенция за приходите също започва проверка на доходите на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Това съобщи  в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.