Кметът на Пазарджик Тодор Попов внася предложение в Общинския съвет за забрана на бурките при посещението на държавни и общински институции в града, съобщи БНР.

Промяната на Наредбата за обществения ред предвижда да се забрани носенето на облекло, което покрива лицето, като целта е да се гарантира сигурността на жителите на общината.

С това предложение изразявам позицията на общинската администрация и личната си позиция, казва Тодор Попов пред националното радио. Според него предложението е прагматично, тъй като във всеки един момент хората трябва да се идентифицират.

Нарушението на забраната предвижда до 500 лева глоба. При повторно нарушение санкцията ще достигне до 1000 лева. Предложението за забрана на бурките ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет на 28 април.

В ромското гето забраната да се крият лицата в обществените сгради се тълкува като дискриминация на религиозен принцип.

Младите жени в квартал "Изток" масово избират доброволно да покрият лицата си с бурки. Ще носим бурки и няма да плащаме глоби, категорични са ромите.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се забрани носенето на бурка на обществени места.

„В България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив. Не може за 20 души да се пише закон”, коментира пред bTV бившият депутат от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев.