След дълго мълчание по скандала „Кумгейт” проговори основен герой – хасковският кмет Добри Беливанов. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че най-добрият вариант за града е да има предсрочни избори.

Вижте каква е позицията на кмета на Хасково:

– Аз имам ангажимент към тези хора,аз съм израснал в този град ,единствено пет години отсъствах, когато бях студент във Варна и утре, ако си подам оставката и загубим изборите , хората ще кажат, добре, ти излъга, избрахме те и изведнъж се оказа, че не може да си изпълниш задълженията...и аз ще си ги изпълня.

Аз това го приемам, това е политическо решение на лидера, той не може да взема страна, нито една от двете, но аз съм избран от хората от Хасково и то с доста силно мнозинство и съм длъжен да си изпълня ангажимента към Хасково и си оставам кмет на община Хасково. Имам четири национални приза, които ги получи общината , на която аз съм ръководител. Екипът значи е работил добре, няма да изброявам какви постижения имам, след две години хората ще си кажат на изборите ,там е изпитът и там е оценката

– Как ще работите в общината сега без ключови фигури?

– Аз като стъпих в общината преди две години като кмет нямах нито един зам. -кмет, липсваха директори на дирекции и екипът, който още беше тук, с част от тях се познавахме близо месец-два работихме, сега имам един добре смазан механизъм, екипът работи.

– Ключови фигури ги няма, двамата ви заместник-кметове, секретарят, шефът на финансовия отдел.

– Имам заместник-кмет, който е изключителен финансист, главната ми счетоводителка, така че във финансите нямаме проблеми.

– Морално ли е да останете на власт, след като от партията снеха доверието си от вас, вие ще продължавате ли да бъдете от ГЕРБ?

– Не са ме изключили от ГЕРБ, сам няма да напусна, ако ме изключат, ще уважа становището на централното ръководство.

– Това, че вие сте отказали конкурсите, разписали сте да не се проведат , видели сте някакви нарушения, оттук ли тръгна всичко?

– Може би оттук, не  знам – какво видяхте, за да откажете тези конкурси – имаме пропуски при обявяването, при самото провеждане и други съмнения за непрозрачност на тези конкурси, бях длъжен да ги отменя .Сега в момента отново ще обявя конкурси.Ние сме обявили пред хората, че ще направим открити конкурси, които да милеят и работят за този град.

– Вие казвате, че ще останете на поста, но от ГЕРБ казват, че снемат доверието си от вас, защото лошо се управлява общината.

– За мен общината работи добре, много е направено ,то се вижда… натиск върху мен не е упражняван, аз съм член на тази партия, всеки допуска грешки, вероятно и от моя страна има допусната, но не това, което тука се...

– Прокуратурата ви разследва, притеснявате ли се?

– Не прокуратурата, а икономическа полиция, по сигнали от мои служители примерно дали тоя подпис не е мой с печата, пускам си един ден отпуска и са ме веднага дали... е, нормално е един кмет да го проверяват.

– Кой кадрува тук в община Хасково?

– Надявам се, че съм аз...

– Не е господин Добрев?

– Вие тука ме вкарвате в някакви сериали… аз назначавам хората, тези които  бяха предложени от партия ГЕРБ. С всеки от тях се срещнах поотделно, разговаряхме и прецених ,че могат да работят тука, не съм се интересувал кой с кого какви роднински връзки има тук, аз  ги вземам хора да работят тука.

– Ако ви се обади и ви поиска оставката премиерът?

– Кой ме е избрал, аз не съм назначен, ако бях областен управител, можеха да ме уволнят веднага. Аз не съм подавал молба, че искам да се кандидатирам за кмет. Поканиха ме, аз съм пенсионер от четири години и моята идея беше, след като минат местните избори, да се прибера и да си гледам спокойствието. Обаче се съгласих, за да променим статуквото в Хасково... е променихме го, но не стана както трябваше.