Благоевград остава сред общините, които няма да се лишат от пиротехническо шоу за Нова година, като кметът на югозападния град Илко Стоянов (ИТН) защити решението си с публикация в социалните мрежи. В нея той отговори на призива парите за зарята да бъдат дадени с благотворителна цел – за подпомагането на останалите без жилища след пожара в жилищен блок.

„Дори Община Благоевград да се лиши от пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата 2022 г., тези пари НЯМА как да бъдат преведени по сметката на нуждаещите се от изгорелия блок в кв. „Струмско“, защото това би било незаконосъобразно. Нещо повече, това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго“, пише избраният тази година Стоянов.

Според него кампаниите не бива да се водят „на принципа на противопоставянето и разделението“ и „винаги е имало и такива хора, които се възползват от болката и страданието на другите“.

„Цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а лично от моята заплата! Не считам за нужно да обявявам какъв точно е размерът на сумата, защото целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас“, обявява Стоянов.

Темата за новогодишната заря стана актуална, след като Стара Загора стана една от първите големи администрации, присъединили се към инициативата за ограничаване на гърмежите и силния шум, започната от фондация „Четири лапи“. Активисти и ветеринарни лекари от години посочват, че пиротехниката стресира домашните любимци и бездомните животни и в резултат може да се стигне и до отключване на болести при тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!