Йорданка Фандъкова е поискала оставката на главния архитект на район „Младост”. Това разкрива самата тя в официалния си „Фейсбук” профил

„Настоявам кметът на „Младост“ да поиска оставката на главния архитект на района арх. Стефан Стефанов”, написа столичният кмет.

„По моя заповед работна група с общински съветници от всички политически сили, главният архитект на София арх. Здравков и кмета на „Младост“ арх. Русев, от няколко месеца разглеждат проблемните имоти в „Младост“ с предвидено застрояване, които искаме да запазим като градини и зелени площи", посочва столичният кмет.

„Днес разбрах, че докато текат преговори за преместване на тези имоти на общински терени, главният архитект на район „Младост“ е издал разрешение за строеж на един от тях - при бл. 401 в „Младост“ 4. Това освен явен саботаж на преговорите е и провокация към нашите общи усилия с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини", отбелязва още Фандъкова.

Преди няколко дни кметът Фандъкова получи и оставката на шефа на столичния строителен контрол Влади Калинов заради неговата заповед, която отмени събарянето на терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Район „Младост” от години има проблеми с презастрояването. Гражданските протести станаха причина за оставка на районния кмет, както и за възхода на Десислава Иванчева, която зае поста до момента, в който беше арестувана по корупционно обвинение. На първа инстанция тя получи ефективна присъда за искане на рушвет.

Строителни предприемачи се жалваха от административни пречки по нейно време, докато привържениците на отстранения кмет обявиха, че след задържането в „Младост” отново се е развихрило безконтролното бетониране.