Благоевград вече е с нов кмет. Илко Стоянов от „Има такъв народ“ (ИТН) спечели на балотажа срещу независимия кандидат, подкрепен от БСП Румен Томов. Той ще встъпи в длъжност на 16 юли, съобщиха от Общински съвет.

С шампанско, конфети и музика в щаба на Илко Стоянов посрещната победата.

„Ще променим всичко, ще променим мисленето, ще махнем езика на омразата, ще бъда диалогичен кмет и това, което съм обещал, най- вече ще бъда почтен“, увери Стоянов.

В щаба на опонента настроението беше минорно.

„Очаквах друг развой на събитията, защото ние направихме всичко възможно в тая тежка ситуация, в пандемия, без европейско финансиране, намерихме една фалирала община. Дай Боже да продължат начина, по който ние работихме и да изведат общината на един по-добър край“, отбеляза Румен Томов.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият кмет е и водач на депутатската листа на партията, но няма да бъде народен представител, нито бъдещ министър.

„Ще остана кмет на община Благоевград, категоричен съм“, заяви Илко Стоянов. Той обеща ревизия на предишното управление и нова структура.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще има редуциране на състава със сигурност и експертни длъжности, които ще бъдат създадени и променени. В никакъв случай няма да бъдат по партийна принадлежност, а ще бъдат според експертните им качества на хората“, обясни Илко Стоянов.

Румен Томов няма да оспорва резултата.