Семейство от Роман остава на улицата след загубено дело за клевета срещу кмет. Диляна Маркосян нарекла покойния кмет на село Синьо бърдо "диктатор".

Днес държавен съдебен изпълнител описа жилището на потърпевшите. 

Репортерът на bTV Стоян Георгиев следи историята от 2013 г. Жената отвоюва в съда 18 декара наследствена земя, открадната от фирма-фантом с участието на длъжностни лица, но губи делото за клевета срещу тогавашния кмет на Синьо бърдо.

В същото време покойният вече бивш кмет завежда дело за клевета, което продължават наследниците му и го печелят в съда.

Обидата струва на Маркосян 3500 лева, но заедно с лихвите и разходите по делото вече е 17 000 лв. Заради ниските данъчни оценки на имотите в Роман, освен половината от апартамента, в който живее семейството, съдът и наследниците на кмета ще сложат ръка на гарсониера, както и на вилен имот.

Хората в градчето са потресени.

Диляна Маркосян каза пред камерата на bTV, че ситуацията е абсурдна. В разговор с покойния кмет на селото той лично я е насърчил да отиде в прокуратурата в Мездра и да подаде жалба.

Тя нарекла е кмета „диктатор”, защото според нея в тези времена всеки един управляващ малко или много така управлява. Според нея това е властническа титла и няма нищо обидно в думите. Тя е била провокирана от негово изказване.

Диляна Маркосян печели битката за земята в съда през 2014 г.

Експерт графолог в София доказва, че документите не са валидни. По въпросното дело, решение за нищожност на акта за покупко-продажбата на земята, експерт от Софийски градски съд доказва, че подписите не са на нейната майка, обясни потърпевшата.

Миналата година, след заведени дела от наши сънародници, съдът в Страсбург постановява, че свободното изразяване на мнение срещу чиновници не бива да се счита за клевета.