Над 200 души, представители на патриотични формации и много клисурци, и тази година възпроизведоха моменти от Априлското въстание в града, предаде БТА.

Възстановката на възхода и погрома на Клисура през 1876 г. започна на пл. "20 април" и бе наблюдавана от стотици клисурци и гости на града, сред които бе и президентът Румен Радев.

Отбелязването на 143-тата годишнина от Априлската епопея започна с рецитал на актьора Детелин Кандев. 

Снимка: Величка Люртова

"Година подир година се събираме в градовете-герои, за да си спомним кървавия и героичен български април, за да съпреживеем трагичните и славни мигове, без които нашата историческа съдба би била много по-тежка", каза в словото си президентът Радев.

Снимка: Величка Люртова

По думите му черешовото топче, макар и за ден, ни буди от унинието и апатията. Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва в името на свободата и бъдните поколения, допълни държавният глава.

Снимка: Величка Люртова

"Народ, чиито мъже грабват допотопни пушки срещу многократно превъзхождащ противник в името на правдата и свободата, жените им скачат в кладенците заедно с децата си, за да не допуснат поругаване, такъв народ не може да бъде покорен и мачкан", подчерта Румен Радев.

Снимка: Величка Люртова

Възстановката бе на площада пред Павурждиевата къща, по тесните калдъръмени улички на подбалканското градче и в местността Зли дол, където преди 143 години - необучени, зле въоръжени, само с 15 черешови топчета, бунтовниците се изправят срещу хиляден противник.