България е на 67-о място по военна мощ в света измежду 142 страни. Годишният доклад на Global Firepower класира въоръжените ни сили под Ангола и над тези на Еквадор.

Армията на България е определена като по-слаба от всичките си съседи, без Република Северна Македония (РСМ).

Активни са около 30 000 военнослужещи, а при необходимост могат да бъдат мобилизирани над 2 600 000 българи. Според доклада разполагаме с 410 танка в експлоатация, с 594 бронирани машини и със 192 ракетни установки.

Имаме 11 изтребителя Миг-29, 7 транспортни самолета и 22 хеликоптера, от които 2 са бойни, се казва още в доклада. Вoенноморските сили разполагат с 29 плавателни съда, от които 4 фрегати, 2 корвети и 12 миночистача.

В топ 3 на най-силните армии в света са САЩ, Русия и Китай.

Ракетна артилерия, атакуващи хеликоптери, танкове и достъп до море помагат за по-доброто представяне на страната ни в класацията. Но липсата на подводници и малкото изтребители влошават резултата.

Военни експерти препоръчват нова екскадрила F-16, бригада на пехотата с нови бойни машини, нови ПВО системи. Някои от проектите за по-боеспособна армия са за нов боен самолет, придобиване на 3-D радари, както и модернизиране на Сухопътните войски.

Анализатори твърдят, че пътят към по-модерна армия минава и през силна и технологична военна индустрия.

Според доклада на Global FirePower България дава 1,1 млрд. долара за отбрана. Политическото ръководство на военното министерство иска разходите да достигнат поне 2% от БВП още през 2023 г.