Китай иска визови и митнически облекчения за туристите си. Това съобщи заместник-председателят на общокитайското събрание на Форума за икономическо сътрудничество между китайските провинции и регионите от централна и Източна Европа.

На среща в НДК 700 бизнесделегати и представители на местната власт от 17 държави - 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай от формата 16 +1, обсъждат конкретни възможности за регионално сътрудничество между общини и провинции в Европа и Китай. 

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов откри форума и подчерта, че когато отношенията между държавите са добри, инвестициите зависят от местната власт. Китай поиска да развива общи проекти с източноевропейските държави не само в транспорт и инфраструктура, но и в туризма.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днешният форум се реализира в момент, когато в Брюксел е приключила срещата на Европейския съюз с Азия.

"ЕС с Азия прави над 60% от населението и над 70% от БВП в света. В същото време сме в условия на санкции - от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия. На вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма имаше и много песимизъм. Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса", обяви българският премиер.

Цао Дзиенмин, заместник председателят на Китайското народно събрание, поиска визови и митнически облекчения за китайските туристи и обяви, че практическото сътрудничество продължава да се развива.

„Има един район – Златните мостове, който не е далеч от София. Сътрудничеството също представлява един златен мост да развие нашия потенциал и сътрудничество, защото търговията ни се увеличи с 6,5%. Вносът се увеличава с 10,3% годишно, инвестициите растат от 3 милиарда на 10 милиарда щатски долара, докато вашите страни инвестираха 1,4 милиарда долара в Китай. Ние смятаме че един силен ЕС ще е важен компонент за глобалното сътрудничество”, каза той.

Китайските туристи са на 13-о място по посещаемост у нас, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. От 3 на 10 млрд. щатски долара растат инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа. Европейските държави са инвестирали 1,4 млрд. долара в Китай. От 200 хиляди до 1 милион са се увеличили посещенията на туристи.

"Отдаваме голямо значение на свързаността с Китай, не само транспорт и инфраструктура, а и туризъм, информационни технологии, малки и средни предприятия, индустриални зони и селско стопанство", обяви министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова. 

Етерични масла, козметика, вино и минерална вода ще изнася България за Китай, а ще предложи на Китай да инвестира в автомобилостроене и ИТ сектора в България.