"Желанието на всички е да има един подход към ваксината на "АстраЗенека" (на европейско ниво), за да не създава объркване и недоверие в хората", каза Кирилов.

„Продължава изследването на ЕМА за страничните ефекти на ваксините, в частно за оксфордската ваксина и тази на „Янсен“. В момента се извършва допълни изследвания във връзка със случите на тромбози“, съобщи директорът на ЕАЛ Богдан Кирилов.

„Тази седмица излезе информация и от американския регулатор и в Америка беше преустановена ваксинацията с „Янсен“. Очакваме в четвъртък ЕМА да излезе със становище. В момента се анализират данните от държавите членки за епидемичната обстановка. Една от основните ефекти на коронавируса са тромбозите и ще се направи допълнителна оценка полза-риск“, каза Кирилов.

Продължават и изследванията на руската ваксина и на препарата "Новавак", но не е ясно кога ще излязат резултатите, съобщи Кирилов, според когото тези вакси ни ще дадат допълнителни опции на желаещите да се имунизират след средата на годината.

Очакват се 3,5 милиона дози от препарата на "Пфайзер", 450 000 - от "Модерна" и 1 милион от препарата на "АстраЗенека". В момента приключва изследванията на две антитела, които няма да позволяват на шипчето на коронавируса да се прикрепва към клетките, съобщи Кирилов.

България е заявила интерес към тези антитела и българските пациенти ще имат достъп до тях, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

За ваксината на "АстраЗенека" решенията са два типа – едните са регулаторни и се вземат от Европейската агенция по лекарствата, на база на анализа на информацията, която постъпва при нея. Другите са на национално ниво и се вземат от националните комитети или щабове. От регулаторна гледна точка има единен подход. Съотношението полза – риск е положително и ваксината може да се прилага. ЕМА на този етап е предоставила информация при коя възрастова група се наблюдават тези изключително редки лекарствени реакции", каза Кирилов.

"Желанието на всички е ЕМА да бъде по-конкретна в препоръките, за да може и националните агенции за излязат с такива. Има различия при отделните държави. В България до този момент не са регистрирани такива нежелани лекарствени реакции. Това дава възможност да не въвеждаме изрична забрана за прилагане под 60-годишна възраст. Следваме стриктно препоръките на Европейската агенция. Решенията за втора доза ще се вземат не само след клинични изпитвания, а и от данни от постмаркетинговото проучване за приложение на ваксините, които следва да бъдат анализирани от всички научни дружества. Следващите седмици динамично ще се развиват нещата, желанието на всички е да има един подход, за да не създава объркване и недоверие в хората", каза Кирилов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!