"Имаме огромен брой кризи, с които веднага трябва да се захванем. На първо място – наводненията", каза новият премиер на България Кирил Петков.

Той допълни, че още утре първата му работа ще бъде да види какво става с хората, които са пострадали от наводнения, какви са мерките, които са взети. След това фокусът ще е върху енергийната криза.

"Ние трябва да избегнем по всякакъв начин от 1 януари цените на битовите потребители да скочат. Надявам се в добра, координирана работа и с Народното събрание. Енергийната комисия трябва да бъде съставена в най-бърз порядък и се надявам Народното събрание да види за всички хора, които са в КЕВР, които са с изтекъл мандат, да бъдат назначени от Народното събрание, без влияние от мен по никакъв начин, да бъдат назначени най-добрите професионалисти", каза Петков.

"Според мен оттук нататък КЕВР трябва да започне да работи не само като печат за цени, а трябва да влезе много бързо и много дълбоко. Според мен в разходната част, инвестиционната част на всички производители на енергия. Едновременно с това едни от първите ми международни разговори ще бъде с моя колега в Гърция, за да видим докъде и стигнала гръцката връзка, кои са в момента забавянията, които стоят и какво спира тази гръцка връзка да бъде пусната, защото тя е основополагащ енергиен източник с по-ниски цени", каза още Кирил Петков.

Основният приоритет ще бъде да няма скок на цените на тока, допълни той.

„Оттук нататък всичко, което зависи от нас, ще го правим 100%, ще дадем всичко от себе си. Знам, че КЕВР е независим орган, но едновременно с това на новия министър на енергетиката това ще му бъде и основна част”, допълни министър-председателят.

По отношение на съкращенията в администрацията той отбеляза, че преди да пристъпят към тях, ще направят анализ по структури, по министерства, по администрации и нищо няма да бъде направено просто, защото някой е погледнал набързо. Той допълни, че анализът ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, която ще бъде най-вероятно в средата на следващата година, да имат ясна представа.

„Няма такъв процент - 30%. Това, което министърът на финансите каза, че той очаква, е около 15%, но това са само тези служители, чиято ефективност не е достатъчна за държавното управление", отбеляза премиерът. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!