Премиерът Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото, съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът посочи, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на метрото през "Подуяне" и "Слатина", който е от изключително значение за гражданите и гостите на София.

Съфинансирането от държавата беше договорено на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, Петков и финансовия министър Асен Василев преди десетина дни.

На 11 януари Фандъкова предупреди, че са орязани 143 млн. лева за разширенията на метрото, като отбеляза, че след редакцията на Плана за възстановяване се предвижда строителство само на 3-те км до кв. "Левски" и изключва участъка през "Слатина" до бул. "Цариградско шосе".

За изграждането на отсечката Шипка-Гео Милев-Слатина-"Арена Армеец"/Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има шест станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график да не бъде завършена до средата на 2026 г. До този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър"-"Сухата река" и жилищен комплекс "Левски", включваща три спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.