Интервю на премиерът в оставка Кирил Петков предизвиква объркване дали изнасяме или не оръжия за Украйна. В разговор с журналист от британския „Гардиън“ Петков коментира политическата ситуация в страната.

На един от въпросите премиерът в оставка посочва страховете си при промяна на управлението в страната. „Страх ме е, че страната ще стане по-мека в позицията си срещу войната и, че част от износа ни за Полша ще намалее драстично“, казва той. Редакционно в скоби е добавена думата „помощи“ преди Полша, но самият Петков не го казва в прав текст.

По-надолу премиерът в оставка коментира отношенията с президента Румен Радев. По думите му той бил твърдо против прекъсването на отношенията с „Газпром“, както и твърдо срещу изпращането на оръжия до Украйна чрез трети страни. „Ние сме твърдо за и двете неща“, казва Петков.

Заради публикации в медиите с тълкувания какво точно е искал да каже Петков, от правителствената пресслужба разпространиха официална позиция по темата.

„Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа“, гласи то.

В решението на Народното събрание изрично е вписано, че страната ни извършва единствено ремонтна дейност на украинска военна техника, но не предоставя такава.

Друг интересен акцент от интервюто в „Гардиън“ е, че Петков коментира и отказаното въздушно пространство за самолета на Сергей Лавров. „Това беше просто решение. Аз взех това решение да не лети. Толкова е просто“, казва Петков. До момента не беше ясно, че премиерът е взел еднолично това решение.