Премиерът Кирил Петков е на първо посещение зад граница - срещата на върха в Брюксел.

Той вече се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а напрежението с Русия беше във фокуса на разговора между двамата.

Снимка: Министерски съвет

"Евентуална руска агресия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна биха имали много сериозни икономически и политически последствия", заяви Столтенберг.

Срещата им идва часове след тежък Европейски съвет, на който евролидерите също отправиха недвусмислено предупреждение към Русия.

„Потвърждаваме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Отношенията на НАТО с Украйна са само между нея и 30-те членки на Алианса. В същото време дадохме да се разбере, че сме за смислен диалог с Русия и потвърждаваме отдавнашната си покана“, каза още Столтенберг.

Снимка: БГНЕС

„България планира да има постоянна комуникация, конструктивен подход и когато обсъждаме стратегически въпроси, като този, който споменахте за Украйна, ние напълно се съюзяваме с позициите на НАТО и Европа. В същото време искрено вярваме, че винаги дипломатическият и мирен подход към потенциални конфликти е най-добрият начин да постигнем напредък“, отговори Кирил Петков.

Снимка: Министерски съвет

Предстои и най-важната срещата на българския премиер в Брюксел – тази с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Темите са планът за възстановяване, темпото на ваксинация, цените на енергийните ресурси, борбата с корупцията. Ще се говори и за присъединяване на Западни Балкани - в частност за Северна Македония.

Снимка: БГНЕС

Българският премиер каза още, че страната ни ще продължи да модернизира армията към стандартите на НАТО, като амбициеята е до 2024 г. да се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!