Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (ПП) ще бъде Асен Василев, обяви в официално изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков.

"Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор", заяви той.

„Един отбор с него, с всички членове на ПП, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкавите и да си свършим работата до край“, каза Петков.

"Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната със законова държава, България, която просперира. Държава, в която обществените средства се харчат за обществени нужди. Или има риск да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси. Искам ясно да заявя – няма да допуснем България да вземе грешната посока", категоричен бе Петков.

"Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч. на обяд. Няма до пуснем всички тези неща, защото не ни е страх", заяви още Петков.

Той призна, че с БСП имат различия по международните въпроси, а с част от депутатите на ИТН имат и лични различия, но по думите му нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България.

"Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски“. Всички освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат SMS-и, за да контролират своите депутати. Всички освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути", заяви Кирил Петков.

По думите му Законът за КПКОНПИ трябва да бъде променен и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия. Трябва и да се сложи механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Нужно е и да бъдат сменени всички регулатори, които имат изтекъл мандат, така че те да работят за българските граждани. Законът за обществените поръчки също трябва да бъде променен, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България.

Петков призова коалиционните партньори и всички независими депутати да се обединят в една обща коалиция под тази програма и тези задачи да бъдат свършени през следващите шест месеца.