Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се ограничава в определен обем. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като Русия по-рано днес поиска изтеглянето на силите на НАТО от територията на България и Румъния.

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори, отбеляза той.

„Руската федерация трябва да остане ангажирана в колективния диалог за деескалация. Тя трябва да работи за по-силна Европа, основана на върховенството на правото“, призова министър-председателят.

Позицията на премиера срещна пълна подкрепа от управляващите партии и частична - от опозицията.

„Навременна реакция на премиера. Ние подкрепяме принадлежност към НАТО и сигурност“, заяви Христо Иванов - съпредседател на „Демократична България“. 

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че позицията на премиера преповтаря в голяма степен по-ранната декларация на опозицията. Той обаче призова за повече конкретика за действията на правителството в този случай.

„Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски могат да бъдат на територията на България. Тези въпроси не могат да се обсъждат от други държави. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с българската вътрешна и външна политика“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

В същото време той подчерта, че „последните срещи на български министри с американския посланик поставят под въпрос на чии интереси служи българското правителство сега“.

„Само българският народ решава какви войски да има на наша територия. Недопустимо е Вашингтон и Москва да ни казват“, отбеляза зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев. 

„България е направила своя геополитически избор отдавна - и той е членство в НАТО и ЕС“, написа във Фейсбук лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!