Със заповед на министър-председателя Кирил Петков са назначени шестима заместник-министри.

Стоян Темелакиев - зам.-министър на вътрешните работи

Темелакиев има магистърска степен по право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Дълги години работи на различни позиции в системата на МВР, сред които заместник-директор на ГДБОП в периода 2015-2020 г., а от юли 2020 г. до момента е заемал длъжността заместник главен секретар на МВР.

Доц. д-р Георги Йорданов - зам.-министър на здравеопазването

Д-р Йорданов е магистър по стоматология и по здравен мениджмънт. Бил е народен представител в 44-ото Народно събрание. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ-Пловдив, а през периода 2011-2014 г. е бил управител на МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив“. 

Стефан Бурджев - зам.-министър на земеделието

Той е народен представител в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Заемал е поста заместник-председател на Комисията по земеделието, храните и горите в 46-ото Народно събрание. Магистър е по международни икономически отношения.

Тома Белев - зам.-министър на околната среда и водите

Той е дългогодишен експерт по управление на защитените територии в България. Белев в продължение на 13 години е бил директор на природен парк "Витоша". До този момент Белев е съветник в Столичния общински съвет като е бил член на постоянните комисии по околна среда, устройство на територията и по транспорт. Тома Белев е магистър по горско стопанство – опазване на природната среда в Лесотехническия университет.

Николай Сиджимов - зам.-министър на околната среда и водите

Дълги години е работил в сектора на управление на отпадъците и развитие на местната администрация. Магистър е по екология и опазване на околната среда. Дипломант на Института по Зоология, БАН.

Ива Петрова - зам.-министър на енергетиката

В периода 2000-2009 г. е работила в Министерството на енергетиката. Отговаряла е за управление и мониторинг на енергийни проекти. От февруари 2009 г. до края на юни 2010 г. е директор „Проекти и инвестиции“ в Българския енергиен холдинг. Ива Петрова е магистър по стопанско управление в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила и University of Birmingham, Великобритания.

С друга заповед на министър-председателя Кирил Петков са освободени двама заместник-министри на финансите - Моника Димитрова-Бийчър и Ивайло Христов, както и двама заместник-министри на вътрешните работи -  Венцислав Катинов и Емил Ганчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!