Министерски съвет и организацията на работодателите са постигнали консенсус по приемането на мерки относно компенсации за цената на тока за бизнеса.

„Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около идеята за реални компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно“, заяви премиерът Кирил Петров.

Всичко над 200 лв. на мегават, изразходван ток от бизнеса, ще бъде компенсирано с 80% от държавата, гласи една от мерките.

Правителството се договори, че цените, които за април и за май месец за природния газ, също ще бъдат компенсирани от държавата.

По думи на премиера азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена връзката.

"Разбрахме се, че заедно с бизнеса и профсъюзите да работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание. Той трябва да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са месечни", каза Петков. 

Премиерът съобщи, че се работи върху дългосрочен план, чрез който всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще му бъдат разходите му за енергия.

Четете още в businessnovinite.bg.