България ще има отделен параграф в Шестия пакет със санкции на ЕС срещу Москва, на който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 г., заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

След часове напрегнати преговори снощи евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол. Забраната е част от Шестия пакет от санкции и ще засегне само доставките по море, но не и вноса по тръбопроводите. Това обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за Европейския съюз.

"Изключението за страната ни ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни", съобщи българският премиер. 

"Реално ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация и това е заради разбирането, че нашата рафинерия е направена да работи с руски петрол", отбеляза Кирил Петков. 

"Хубавото беше, че въпреки всичко излизаме с 90% спиране на на петролните покупки от Русия, така че това само по себе си една голяма стъпка", каза още той.

В Брюксел той коментира и преместването на украинските бежанци от хотелите по морето. "Ние за 3 месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, защото те все пак са бежанци, а българската държава не може да продължава до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България", коментира той.

Премиерът посочи, че има уверение от вицепремиера Калина Константинова, че условията в центровете, в които ще бъдат настанени бежанците, са нормални.

Темата е в ръцете на дипломатите, заяви още Кирил Петков за Северна Македония. "Дали ще има развитие по казуса до края на френското председателство на ЕС зависи и от това до каква степен Европа би приела условията, поставени от България", каза още Петков. Той допълни, че дипломатите в София и Скопие работят активно, но каквото и да бъде договорено, то би станало факт единствено след решение на българското Народно събрание.

На въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. "Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза", категоричен беше Петков.

Той посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за "сини коридори", а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна.