Бизнесменът Кирил Домусчиев, избран за председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изрази дълбоко доверие към кабинета „Борисов” и лично към премиера Бойко Борисов. В предаването „Лице в лице” по bTV той призна, че новото управление го е накарало да остави своя бизнес в България.

„Смятам, че след промяната и смяната на кабинета „Орешарски” много неща могат да отидат в позитивна посока, затова приех да стана председател на КРИБ. Вярвам на цялото правителство, съставено от няколко дясно ориентирани партии. Вярвам и на самия Борисов, който се доказа като политик – доста се е поизучил да управлява, вероятно е направил изводи от предишното си управление, надявам се на реформи и добри неща за бизнеса”, коментира Кирил Домусчиев.

„Трябва да гледам отговорно не само на своя бизнес, но и да се опитвам да помагам на бизнеса в България”, допълни той.

Бизнесменът от Разград отхвърли и критиката към предишното управление на ГЕРБ за репресии срещу бизнеса. „Не съм бил притискан, макар че съм удобен за притискане, защото съм сравнително познат. Нормалният бизнес, който произвежда и изнася, не е бил притискан”, посочи той и изтъкна, че в България не се прави разлика между бизнес и олигархия, защото „българинът чете прекалено много жълта преса”.

„Има бизнес, който оцелява и без държавни поръчки. Поздравявам тези, които са зависими от пазара, а не от държавата. Навсякъде обаче трябва да се строи и някой трябва да изпълнява и обществените поръчки”, каза още бизнесменът.

Той отрече да е зависим от друго освен „българската работна ръка, скъпото електричество и скъпия газ”, които обаче били „еднакви за всички”.

Няма втора банка като КТБ

Домусчиев изрази убеденост, че няма опасност от повторение на сценария с Корпоративна търговска банка. „Това беше една типична олигархична структура, която си повярва, че може да качва и сваля правителства. Такива банки, които се развиват по толкова специфичен начин, няма в България”, заяви председателят на КРИБ. „Банките са пълни с пари и са стабилни, за успокоение на гражданите и на бизнеса. От друга страна, видно е и че държавата стои зад тях и второ явление като КТБ няма да стане”, увери той.

Принципът за ръст на минималната заплата

Новият председател на КРИБ коментира и увеличението на минималната работна заплата, за което правителството се готви през следващата година.

„Това не е проблем за работодателите, членове на КРИБ, защото заплатите в техните компании са над минималната. Увеличението обаче трябва да е свързано с принципи – навсякъде в Европа това е производителността на труда”, подчерта Кирил Домусчиев.

„Не може да дойде един социален министър и да увеличи минималната заплата с 20-30-50 лв. Всички данъци и такси, които се събират от работодателите, са на базата на МРЗ. От всичко това пак се увеличава данъчната тежест за бизнеса”, обясни бизнесменът.

Футболът е само бизнес

„Футболът от много години е бизнес – нормално е, когато един ръководител не се справя и няма обективни причини за това, той да бъде сменен - сменят се треньори на клубни отбори, на национални отбори”, коментира Кирил Домусчиев, който е собственик на „Лудогорец” Разград и член на Изпълнителната комисия на Българския футболен съюз.

Въпреки че подчерта, че е „под достойнството” му да коментира отстранения национален селекционер Любослав Пенев, Домусчиев все пак коментира думите му в предаването „120 минути” преди седмица, когато треньорът нападна БФС заради лошото управление на футбола в страната.

„Все едно някой директор „Производство” в някое наше предприятие или някой директор на завод, който не върви и губи и не създава това, което трябва да създава, да започне да обяснява по медиите как Домусчиев не разбира”, посочи бизнесменът.

В интервюто на Светослав Иванов Пенев препоръча на собственика на „Лудогорец” да не коментира футболни теми, от които не разбира, и му препоръча да се занимава с хапчета или да брои кораби по пристанищата. „Не претендирам да съм завършил Морското училище или химия, биология, но компаниите ми са успешни, защото съм намирал хората, които разбират”, каза все пак Кирил Домусчиев в отговор на думите на Любослав Пенев. „Няма начин да го срещна в чужбина на местата, на които ходя”, каза още той.

Членът на Изпълкома на БФС намекна, че като добър мениджър може да управлява и футбола, който „от много години е бизнес”, а и подчерта, че е настоявал за смяната на Пенев още преди мача с Малта. „Предчувствах как ще станат нещата”, посочи той.

Домусчиев разкритикува Пенев за отсъствието му от заседанието на Изпълкома преди мача с Малта. „Нормално е, когато прекият ти ръководител те вика, да отидеш. Ти си му работодател и той трябва да дойде”, посочи той.

В заключение Домусчиев обеща новият стадион на „Лудогорец” в Разград да бъде готов до края на 2015 г.