Датата 4 февруари ме изпълва с гордост. Благодарение на Николай Добрев и Георги Първанов в България не се случи онзи сценарий, който се случи във всички останали източноевропейски държави – българският Майдан завърши без жертви.

Това каза Кирил Добрев, част от ръководството на БСП, пред bTV.

4 февруари раздели БСП, но обедини народа. Изводът е, че винаги, когато БСП е играла с хората, сме печелили, а когато се е затваряла – сме губили, добави Добрев.

Днес започва 49-ят конгрес на партията – точно 20 години след като бащата на Кирил Добрев – Николай Добрев, върна мандата за съставяне на правителство на БСП.

Очакванията са новият устав на левицата, който трябва да бъде приет, да разгорещи страстите в залата между по-младото и по-възрастното поколение заради предложението, който е бил депутат 12 години, да не може повече да заема този пост.

Според Добрев няма място за притеснение и предложението няма да лиши левицата от известни оратори. Отчитаме това, което иска народът – силен мажоритарен вот и край на старите лица, обясни той. Самият Добрев е в парламента вече 11 години, но по думите му „няма нищо драматично в това да намеря начин да работя за партията и извън Народното събрание“.

Той подчерта, че това е първият конгрес на БСП от 10 години насам след спечелени избори. На него ще бъда дадено началото на предизборната кампания на партията и тя ще представи „новата си управленска визия за следващия мандат, в който ще управляваме“.

Вижте повече във видеото: