Депутатът от ГЕРБ – СДС Кирил Ананиев призова правителството да оттегли проекта си на бюджет за 2022 г., тъй като не предлага годишен хоризонт на действие, предвид намеренията за актуализацията му през юни. Според Ананиев така, през това време, ще може да се поправи актуализираната бюджетна прогноза.

Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за финансовата рамка.

Вторият вариант, който Ананиев предложи на управляващите, е да не се казва Закон за държавния бюджет, а Базов закон за държавния бюджет за 2022 г., тъй като самите управляващи са казали, че това е базов вариант на бюджета.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че първото предложение на Ананиев е недопустимо, тъй като законопроектът е приет на първо четене, а относно предложението за базов закон, Минчев уточни, че не му е познат подобен термин.

Христо Гаджев от ГЕРБ предложи законопроектът да се казва Анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще се види през юни.

В дебата се включиха и от ДПС. „Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество. В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск“, заяви Александър Несторов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!