Интензивен трафик образува тапи по границата ни с Турция. Гастарбайтерите, които традиционно лятото пътуват от Европа към родината си, образуваха опашки по граничните пунктове. Най-натоварен е ГКПП „Капитан Андреево”.

Интензивното движение започва още от магистралата. Вече на пункта, колите  се нареждат на опашки. Работят  всички 9 платна в посока Турция, но въпреки това се чака. Минималният престой е поне час заради  проверките.

Статистиката показва, че над 5000 автомобили са преминали в четвъртък, а в събота се очаква броят им да скочи двойно.

Снимка: btvnovinite.bg

От турската страна са предупредили още през пролетта, че ще бъдат извършвани ремонти на някои от техните гранични пунктове. Това не означава, че те не работят, а че капацитетът им е намален. Такъв е случаят с преминаването при ГКПП „Лесово”, тъй като се реновира турският пункт Хамзабейли.

Снимка: btvnovinite.bg

Алтернативното трасе през Гърция също е проблемно, защото се извършва ремонт при пунктовете Кипи – Ипсала.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едно от нещата които се изисква от нас, като външна граница на ЕС е самия контрол на Съюза и сигурност, както и за нашата страна естествено”, заявява Емил Гочев, началник на ГКПП „Капитан Андреево”.

Всеки шофьор от опашката е пътувал поне ден, за да стигне до тук. Всички работят в Европа, но за ваканцията винаги се връщат в Турция. И въпреки че има много пътища до родината им, винаги избират да преминат през Капитан Андреево.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заради магистралите. Затова минаваме от тук и нямаме  проблем”, обяснява Седжатин, който е един от завръщащите се в Турция.

„Пътуваме вече 20 часа. Не познавам България и разчитаме на навигацията. Прибираме се за ваканцията, после пак обратно”, казва Ердин.

При камионите трафикът също е интензивен, а опашката от тирове е километрична.

Опашка има и то турска страна със завръщащи се български туристи.