Хиляди на път за празничните дни. Голямото пътуване започна с колони от автомобили по основните пътни артерии и натоварен трафик в големите градове.

Над 260 000 коли тръгват на път днес, в последния работен ден преди колендите празници. Автобусните фирми и железниците пуснаха допълнителни места за пътниците.

Очаквано една от критичните точки за предпразничното пътуване се оказа магистрала „Хемус”.

Изключително натоварен беше през целия ден трафикът по магистралата. Задръстванията започнаха още по обяд, но най-кошмарни бяха часовете между 14 и 16 ч., когато някои от шофьорите са престояли повече от час, за да преминат тапата при тунел „Витиня”.

Километрични колони там се образуваха заради ремонта, който продължава вече втора година. Пет са екипите на Пътната полиция от МВР-София, които регулират движението.

Причината колите да пълзят в този участък е, че шофьорите се стряскат от полицията и карат бавно. Затова пък после мнозина натискат газта и превишават скоростта.

За два часа там са измерени над 100 нарушения, като най драстичното е скорост от 131 километра при ограничение 90 км.

Малко след празниците всички засечени нарушители ще си получат честитките. Те ще бъдат между 400 и 600 лв. От МВР предупреждават, че утре също предстои изключително интензивен трафик, но най-натоварено ще бъде до обяд, когато и останалите в столицата пътуващи за Коледа ще се изнесат.