Километрична опашка от тирове се образува на граничния пункт „Кулата – Промахон“, след като тази сутрин гръцките власти възобновиха масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили за COVID-19.

Мярката беше въведена вчера следобед, но през нощта тестове не са правени. Малко след 7 ч. тази сутрин беше възобновено правенето на бързи тестове и на превозвачите. Само за два часа пред граничния пункт са блокирани над 200 камиона.

Шофьори разказват, между 15 и 50 минути отнема процедурата. Един водач на микробус беше върнат тази сутрин. Те алармираха, че сериозно изостават с графиците си.

Заместник- председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов прогнозира пълно блокиране на търговския обмен.

„Това ще доведе до проблеми, защото транспортът няма как да достигне по този начин навреме. За момента се получава забавяне с 24 часа, но ако продължи по този начин, ще бъде със седмици назад“, цитиран от, съобщава БНР.

Превозвачите настояват за спазване на европейското решение за осигуряване на зелени коридори и апелират за адекватна реакция от българските институции. „Нямаме адекватен отговор в момента от страна на българската държава. Ще настояваме тя да даде адекватен отговор чрез компетентните органи на ЕС“, каза Дангов.

Към обяд от ГД „Гранична полиция“ съобщиха, че гръцките власти временно преустановяват тестването на водачи на тежкотоварни автомобили, влизащи през ГКПП „Промахон“. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр.

Остава изискването за задължително тестване на водачите на леки автомобили. За сега няма промяна на другия граничен пункт „Илинден – Ексохи“, през който преминава тежкотоварният транспорт.