Актьорите от театъра в Кърджали вече ще стъпват върху депутатски килими. Необичайното дарение за културната институция е по повод 60-годишния ѝ юбилей, при това със съдействието лично на председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева.

Снимка: btvnovinite.bg

От Народното събрание, килимите идват във фоайето на театъра в Кърджали, след разговор на директора на институцията с парламентарния шеф.

Първо с намерение да са театрален реквизит, но после добре паснали на фоайетата.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Стана дума, че имаме  нужда от такива килими и тя ни каза, че има килими, които са излезли от употреба в Народното събрание – които са добри, запазени, с историческа и с художествена стойност“, обясни Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център – Кърджали.

Снимка: btvnovinite.bg


Макар и на възрастта на театъра, според директора, шестте килима са ценни. Дори и с петната, оставени от властимащите. Разказва, че най-големият, дори бил с колекционерска стойност.
 
Той е с размери 5 на 10 и е ръчно тъкан през 70-е години на XX в. в Сливен – по поръчка на Министерски съвет. След  което е предоставен на Народното събрание, а театърът в Кърджали е третият му дом.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някой неща с времето стават по-стойностни , по-ценни – все още за мен е загадка как може на 1 кв. см да се насложат 400 бода“, заяви Бочуков.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Народното събрание Цвета Карааянчева отказа коментар за дарението. 

Потърсихме официална информация и от администрацията, а в социалните мрежи дарените килими станаха обект и на ирония.

Снимка: btvnovinite.bg

На театъра е предложена и старата горелка на парламента, но тъй като те вече са на газ, са я отказали. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!