Около половината фирми у нас не са защитени в интернет. Това показва проучване на Държавната агенция за електронно управление сред компании от IT сектора и индустрията.

69% от родните компании не са провеждали обучение на персонала за киберсигурност. Над 60% нямат план за действие при киберинцидент, а 42 на сто не защитават електронната си поща.

Една четвърт от българските фирми са били мишена на кибератака от началото на COVID пандемията, а 46 % нямат представа какво да правят, ако станат жертва на кибер престъпници.

Какви ще са новите опасности в мрежата пред бизнеса и потребителите, прогнозират пред bTV експерти по сигурност.

Опитът за рестартиране на икономиката през следващата година, все повечето умни устройства, бързият интернет и социалната изолация ще създадат възможност за кибератаки не само към бизнеса, но и към личното пространство на потребителите на онлайн услуги.

„Трябва да знаем какво мотивира престъпниците да атакуват пнаселение и бизнес, 85% са финансовите причини, а останалите 15 % са репутация“, заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Топ опасностите са усъвършенствани криптовируси, наречени рансумеър, които заключват данните ви, за да поискат откуп. Те ще бъдат изпращани целенасочено към незащитени мрежи и устройства.

Заплаха №1 - Ransomware, CryptoMiners, BotNet Zombie

„Ако продължават с тези темпове, няма да има нито човек, който да не бъде засегнат от този криптовирус“, обясни Мирослав Стефанов, началник отдел „Оперативно наблюдение и киберсигурност“ в ДАЕУ.

Заплаха №2 – Фишинг

Фишинг атаките ще продължат и догодина, но още по-добре маскирани.

„Фишингът сигурно засяга всички 9 от 10 човека“, отбеляза Мирослав Стефанов

Заплаха №3 - Пробив чрез веригата за доставка и IT услуги

Следващата заплаха - пробив чрез веригата за доставка на IT услуги.

Свързано е с неспазване на правилата по наредбата за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност. Може да засегне и държавните институции.

„В момента извършваме дигитализация, която за съжаление не е подкрепена с много интелект и хора, които да ни предпазят", каза Ясен Танев.

Заплаха №4 - Киберпрестъпления през човека

Все още 80% от кибер инцидентите не са технологични, а движени от човека.

„Доста от кибератаките ще бъдат насочени към хората с мобилни телефони, защото вече по-голямата част използват тези мобилни портфейли“, допълни Мирослав Стефанов.

Заплаха 5 - Война и атаки срещу облака

Облачните оператори стават все по-сериозни доставчици на услуги. Целенасочените атаки могат до доведат до техния срив.

"Когато бизнесът се премести от офиса в облака, това означава, че приходите от този тип бизнес са се увеличили и това означава, че при успешен пробив доходът за престъпниците е бил голям", поясни Ясен Танев

През 2022 г. фалшивите новини и диипфейк технологиите ще влияят на съзнанието ни и дезинформацията ще ни кара да вземем грешни избори.

За да се защитим, трябва да говорим за рисковете и да се обучим, напомнят експертите.