Комисията за енергийно и водно регулиране обмисля да промени общите условия на "Топлофикация София". Целта на изменението е при аварии и нарушено топлоподаване потребителите да бъдат по-добре защитени.

Петя Калъчева е сред жителите на Младост, които дни наред са били без парно. На студено с две малки деца и ежедневието за нея се е превърнало в изпитание. Затова сега очаква да бъде обезщетена. Според нея около 20-30 лв. би било равностойно.

В момента в общите условия на топлинното дружество няма записана конкретна сума, която се полага на потребителя, ако остане на студено. Затова потребителските организации настояват за нов регламент. Венета Пейчева от „Активни потребители" коментира, че би трябвало на всеки 12 часа без тополоподаване да се полага фиксирана сума.

Потребителските организации настояват още и изрично да бъде разписано, че абонатите имат право автоматично да получат неустойка при влошено качество на услугата без да подават жалба. И още обезщетение да се дължи за целия период, в който хората са на студено.

От комисията регулатор обявиха, че ще обсъдят предложенията за промени. Обмислят да бъде променен и срокът без топлинна енергия, след който абонатите получават обезщетение. „Срокът от 48 часа без топлинна енергия може да бъде намален”, посочи Евгения Харитонова от КЕВР.

Според регулатора на този етап няма основание да се мисли за отмяна на лиценза на Топлофикация София.