От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която глоби енергоразпределителното дружество EVN с 6 млн. лв., отхвърлиха обвиненията за държавен натиск над компанията.

Глобите са две по 3 млн. – заради липсващи подписи при смяна на два електромера. Регулаторът твърди, че такава е санкцията, записана по закон, и КЕВР не може да наложи друга.

Същевременно и от EVN, и от австрийското посолство обявиха, че тези действия са притеснителни и поставят под въпрос инвестиционния климат у нас.

От КЕВР посочиха, че за последните три години са засечени 242 нарушения с липсващи подписи при смяната на електромери. При два уреда нарушението било повторно, а в този случай законът казва: глоба по 3 млн. лв. за всеки рецидив.

От EVN обаче обявиха, че предишни наказания за тези два абоната никога не са им били налагани и категорично опровергаха информацията:

Снимка: bTV

Оказва се още и че регулаторът е забавил с няколко дни връчването на наказателните постановления: експертите на Комисията установяват проблемите с липсващите подписи и решават за санкцията на 14 декември, но връчват наказателните постановления седмица по-късно. Така срокът за обжалване на EVN се свива значително.

„Ако имаме несъразмерност, се създава съмнение за злоупотреба с власт и натиск на държавни институции”, заяви Калина Трифонова от EVN.

Самият председател на КЕВР Иван Иванов призна, че преди месеци е поискал Народното събрание да промени закона така, че тези драстични глоби да не важат за всяко едно повторно нарушение – без значение сериозно ли е то или не.

Снимка: bTV

Към глобата от 6 млн. лв, наложена от КЕВР на EVN трябва да се добави и още една санкция – вчера и Антимонополната комисия глоби компанията с 4 млн. лв. Толкова е и глобата за ЧЕЗ – заради злоупотреба с господстващо положение и договорки между двете компании. Тези санкции може да се обжалват в 14-дневен срок.

Вижте и видеото: