С 60% ще поскъпне газът със задна дата – от 1 август, реши КЕВР. Цената ще е 297,89 лв. за мегаватчас, която е рекордно висока за България.

Комисията е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на „Булгаргаз“, съобщиха от енергийния регулатор.

Компанията поиска поскъпване с 60% и още преди седмица председателят на регулаторът Иван Иванов предупреди, че възможностите за по-ниска цена са нищожни.

Бизнес организациите разпространиха писмо, в което посочват, че търгът на „Булгаргаз“ за август е бил проведен при цена от 380 лева на мегаватчас.

„Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит, топлофикациите ще оставят българите на тъмно, студено и без работа“, посочват от работодателските организации.

За bTV от „Булгаргаз“ уточниха, че постигнатите цени са по-ниски от тази стойност и е възможно през септември цените да са по-ниски.

Прогнозната цена за октомври е по-ниска от тази, която беше обявена днес, но е възможно тя да бъде коригирана, тъй като не са проведени търгове.

Вижте повече на businessnovinite.bg!