Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) провежда обществено обсъждане с граждани и сдружения за новите цени на тока, които влизат в сила от 1 юли.

Във вторник регулаторът обсъди промените с представителите на топлоцентралите, енергийните дружества, НЕК и ЕСО.

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на двете обществени заседания преди дни, заяви, че дебатът в петък е постфактум за гражданите, тъй като на тях ще им се представят предложения, без да са присъствали и да са коментирали. Освен това ще им се предложи коригирана версия на направените предложения.

Общественият защитник поиска информация от КЕВР по Закона за достъп до обществена информация във връзка с предстоящото увеличение на цените на електрическата енергия.

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение за увеличението на цените на тока за битови потребители средно с около 3,5%. Председателят на регулатора Иван Иванов е категоричен, че електроенергията няма да надвиши инфлацията за април, която е също около 3%.

Очаква се и средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград - 17,53%, Габрово - 12,53% и София - 4,3%. Намаление на цената се планира единствено в Сливен.