Толкова много закъсня нашето решение за даване на такава помощ, че тя повече не е необходима. Това каза бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев по повод новото решение на българския парламент за военнотехническа помощ за Украйна.

Той уточни, че нещата много са се променили след решението на САЩ за представяне на тежко оръжие на Украйна по натовски стандарти.

„За България остана да ремонтира амортизираната стара и ударена военна техника, която е малка част от това, което ние можехме да направим“, допълни Керемедчиев.

Според международния редактор Мартин Табаков България е можела да допринесе с боепирпаси.

„Често логистично и технически е много трудно да си представя как България може да докара тук и да ремонтира старите съветски танкове Т-64 или бронетранспортьори. Чисто технологично ние имаме такава възможност, но стои въпросът за логистиката – как тези машини ще дойдат тук. Чехия вече е сключила споразумение за това и Словакия иска да прави същото“, коментира Табаков.

По думите му България е предпочела да не взима страна и с днешното решение на парламента ние оставаме на същата позиция.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!