Да бъдат разсекретени материалите по разследването за Кербала - за това призова бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Пред bTV той призна, че се е предоверил на военната експертиза, че първият ни контингент в Ирак е заминал подготвен. На днешната дата преди 10 години от раните си издъхва старши лейтанант Николай Саръев - един от петимата български войни, намерили смъртта си по време на атаката срещу българската база в Ирак.

Двама от загиналите офицери Николай Саръев и Георги Качорин определено са искали да вземат мерки, разказва майката на Саръев - Надежда. „По-важното е друго - че синът с още няколко човека карат войниците и сержантите да направят така, че да бъде яко укрепена базата, което за база Индия е било разграден двор”, разказва тя.

Качорин пък искал да прави мястото, сам е искал и излязъл с кирка да даде пример на момчетата. Те му се смеели. Николай в писмата си пише „жив съм, жив съм”. Ние мислим, че той там работи, а той излиза и не знае дали ще се върне. Това е било всекидневие”, добавя жената.

Липсите в осигуряването на базата са причината за трагедията, убедени са родителите на Саръев. Достъп до материалите по прекратеното разследване им е отказан.

„Ако го засекретят, дали ще прикрият атентата? Да си кажат. Има грешка - има прошка”, казва бащата Ангел Саръев.

Николай Свинаров, военен министър в кабинета Сакскобургготски, признава, че носи част от отговорността за трагедията. „Като политическо ръководство съм се предоверил на докладите за степента на подготвеност , както на конкретния контингент, както за контингентите, които изобщо участват. Това е все едно дали е вина грешка или отговорност. Като министър на отбраната няма как да не бъда от тази отговорност. По-важното според мен е, че отговорността, вината и грешките не успяха да намерят своето разрешение в бъдещето”, коментира Свинаров.

Терористичен акт или поредица от грешки е трагедията в Кербала? Отговорите търсят Габриела Наплатанова и операторът Иван Филчев тази вечер в bTV Репортерите.