След две години съдебни битки едно бебе има шанс да получи българско гражданство. Европейският съд в Люксембург реши, че държавите от Евросъюза са длъжни да издават документи за самоличност на своите граждани, дори когато не признават еднополовите бракове.

Решението на съда ще се отрази на живота на десетки хиляди деца в целия ЕС, отглеждани от еднополови двойки.

„Нямаме търпение да получим паспорт за дъщеря ни и да видим семействата си, след като вече чакахме повече от две години“, казва едната майка на детето.

През 2015 г. българката Калина се запознава с британката Джейн. Двете имат сключен брак в Гибралтар. Сара се ражда в Испания през 2019 г. след асистирана репродукция. Оттогава три държави отказват гражданство - Испания, защото нито една от двете майки не е испанка, Великобритания - защото Джейн е родена в Гибралтар, който е задморска британска територия, и България -  защото родителите на са мъж и жена. 

 

„Испанският акт за раждане обаче не му гарантира гражданство. Великобританската майка не предава гражданство, единствено българската майка въз основа на Конституцията предава гражданство. Всеки от нас като българин предава гражданството на своето дете“, коментира Венета Лимберова от „Действие“.

Заради отказа на Столичната община да издаде акт за раждане на Сара, адвокат Деница Любенова завежда дело в АССГ, който се допитва до Съда на ЕС.

 

„Не може България да стои в този правен вакуум. Ние имаме фактически един човек, който законът не вижда и трябва да му решим проблема“, коментира Любенова.

Сара ще може да напусне Испания, след като Административният съд София-град приложи решението на Съда на Европейския съюз. След това българската администрация е длъжна да издаде документи за самоличност на детето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!