Проблемът с процедурата инвитро и използването на ембриони след смъртта на единия родител е в правото на наследство. Това смятат специалисти по био-етика и медицина.

Как трябва да се промени наредбата – продължаваме историята на Ася Йорданова и опита и, да има дете след смъртта на съпруга й.

Кой ще е наследник на къщата в софийското село Долни Богров и земеделски земи до столицата е въпрос, пред който ще се изправи Ася, ако министерството промени наредбата и инвитро процедурата с ембрионите на починалия й съпруг се осъществи.

Дали обаче детето ще бъде наследник на починалия си баща? Този въпрос трябва да решат юристите, докато обмислят новите текстове. 

Промяната е инициирана много преди случая на Ася от Агенцията по трансплантации.

„Има случаи, в които роднините искат съпругата да роди детенце. Имаме случаи, в които има различно мислене между роднините на съпругата и  съпруга”, обясни д-р Марияна Симеонова директор на Агенцията по трансплантации.

Според лекарите въпросът трябва да се реши от юристите.

„Това отваря една врата за възможности, за да се използват тези деца за претенции за наследство. От момента, в който се използва този ембрион, той е само наследник на майката, носи нейното име и наследство може да получи само на майка си, а не от бащата”, каза д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

Какво става обаче, ако бащата има готови ембриони, а почине майката?

„Ако неговата партньорка се съгласи да зачене с донорски ембрион, това дете ще принадлежи единствено и само на нея и тя ще бъде неговата майка”, допълни докторът.

Тази сутрин Ася Йорданова потвърди, че търси клиника, където да премести ембрионите.

Според д-р Марияна Симеонова има ред, но по същия начин ще реагират и в другия център, защото спазват тази наредба.

С действията си до момента медицинският център, в който са ембрионите, напълно е спазил закона. При тях няма заявление за прехвърлянето им, съобщиха в официално писмо от центъра.